Portal rolniczy - Wszystko o bydle - zootechnik.com

Dzisiaj jest: 06 Wrzesień 2010 "Sposobem na zaczęcie jest skończenie mówienia i podjęcie działania" Walt Disney
Najnowsze wydarzenia i ciekawostki:
Piszcie artykuły
Rolnictwo w Pakistanie uc...
Konkurs na ładne zdjęcie
Zmniejszy się światowa pr...
Rosja otwiera się na impo...
Życzenia Wielkanocne
Szczęśliwego Nowego Roku ...
Wesołych Świąt życzy Zoot...
Czy bydło jest groźne?
Masowe padnięcia bydła w ...

Zobacz wiecej
  Strona Główna
  Misja
  Artykuły
  Rasy bydła
  Forum zootechniczne
  Gatunki traw
  Dobry pomysł
  Pliki do pobrania
  Ogłoszenia
  Katalog firm
  Gdzie się uczyć
  Organizacje i związki
  Galeria
  Słownik rolniczy A-P
  Szukasz literatury ?
  Słownictwo zootechniczne
  Użyteczne strony
  Reklamuj nasz portal
  Kontakt

Dodaj
  Dodaj firmę
  Dodaj ogłoszenie

Najnowsze ogloszenia:
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Buhaj rozpłodowy 100%...
ogloszenia portal rolniczy zootechnik ZOOTECHNIK SZUKA PRAC...
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Pomogę w pracach w go...
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Inseminacja bydła i t...
ogloszenia portal rolniczy zootechnik sprzedam bydło mięsne...
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Manager sprzedaży pro...
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Szukam pracy
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Szukam pracy
ogloszenia portal rolniczy zootechnik Doradca żywieniowy
ogloszenia portal rolniczy zootechnik młoda zootechniczka p...

Zobacz wiecej
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Zobacz Temat

Zarejestruj sie!
Portal rolniczy - Wszystko o bydle - zootechnik.com | Zootechnika | Twoje doświadczenie
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Przemieszczenia trawieńca
^Lukasz_Stechnij
Administrator

Dodane dnia 02 luty 2009
Co robić aby zmniejszyć prawdopodobieństo przemieszczenia trawieńca u krów mlecznych?
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Przemieszczenia trawieńca
~krynia
Użytkownik

Dodane dnia 02 luty 2009
Cały czas bolączką niektórch stad bydła są krowy otłuszczone. Zby dobra kondycja (BCS > 4,0) zwiększa 2,5 krotnie ryzyko wystąpienia przemieszczenia trawieńca. Bardzo ważne w profilaktyce przemieszczeń jest prawidłowe przeprowadzenie krowy przez okres zasuszenia, które zapewnia właściwy start w laktację. Dobrze jeżeli w tym okresie krowy nie są wiązane ponieważ ruch zwierząt sprzyja rozwojowi mięśi, także żołądka. Podstawą profilaktyki przemieszczeń tarwieńca jest przede wszystkim wystrzeganie błędów w okresie przejeściowym i ograniczenie ujemnego bilansu energii. W niektórych stadach po wycieleniu, i jeżeli jest taka konieczność, to nawet na siłe, podaje się duże ilości wody lub pójła, by wypełnić żwacz i poprzez to wolna przestrzeń w jamie brzusznej po porodzie.
^Lukasz_Stechnij
Administrator

Dodane dnia 23 marzec 2009
Jak już stwierdzisz że krowa ma przemieszczony trawieniec warto coś z tym zrobić. Jeżeli twój weterynarz nie jest w stanie zrobić operacji, wtedy są inne metody. Możesz krówkę położyć na plecach w kilka osób. Trzymajcie ją tak przez kilka minut. Niech ktoś nadusza kolanem na okolice brzucha, jest pewna szansa że trawieniec wróci na swoje miejsce. Ja ostatnio miałem krowę z lewostronnym przemieszczenie trawieńca. Zaczęło się od ketozy. W 15 dniu po wycieleniu przestała jeść, diagnoza - trawieniec. Nie jadła już dwa dni. Poganialiśmy ją przez dwa dni trochę po ganku paszowym, pochodziła sobie. Trawieniec się odkręcił i zaczęła jeść. Czasami się udaje smiley
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 08 marzec 2010
Ile u Was bierze weterynarz za zabieg na trawieńca. Ostatnio wykrył u mnie trzy pod rząd w odstępach kilku dniowych i za każdy zabieg zażyczył sobie 900zł +dojazd.
Jednak najgorsze jest to iż żadna krowa jak na razie nie wróciła do normy.Jedna jest na wykończeniu a dwie pozostałe od tygodnia mało co jedzą o mleko też nie ma co mówić.
Jaką mam gwarancję iż lekarz prawidłowo zdiagnozował przemieszczenie trawieńca gdy krowa w dniu zabiegu dawała 25 litrów na dzień natomiast po zabiegu w ciągu tygodnia doszła do wydajności 3 litry na dzień.?
~zoot
Użytkownik

Dodane dnia 08 marzec 2010
Weterynarz też człowiek, też zarobić musi, też nauczyć się musi. Pytanie tylko czy jest w stanie się tego nauczyć. Bo może wykończyć Ci kilka krów, a potem jak już będzie wiedział to będzie pomagał. Przemieszczenie trawieńca powinno w stadzie być mniejsze jak 3 % krów wycielonych. Jeżeli masz więcej to pomyśl o żarciu.
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 10 marzec 2010
Ostnio weteryniarz stwierdził, iz wyczuł w trawieńcu piasek,miałgo wydobyć ale mu uciekł. Stwierzdził on też,iż przyczynąprzemieszczeńtrawieńca w moich przypadkach było zapiaszczenie trawieńców u krów. mnie ta teoria zbytnio nie odpowiada. A co wy o tym myślicie?
~Vet5401
Użytkownik

Dodane dnia 11 marzec 2010
grezal1 - czy moglbys opisac te operacje - jak ten weterynarz operowal te przemieszczone trawience ?
Czym przyszywal do sciany brzucha ?
Czy mial endoskop i robil to pod kontrola wzroku, czy metoda "na slepo" , po opukaniu brzucha ?
~grezal1
Użytkownik

pierwszy trawieniec wysłuchał trzy dni po wycieleniu, krowa po wycieleniu miała boleści jamy brzusznej, parcia oraz zmniejszony apetyt, osłuchiwał ja każdego dnia i trzeciego dnia ocenił iż jest to przemieszczenie trawieńca prawostronne, otworzył brzuch po prawej stronie i przyszył w dolnej części podbrzusza.Ta krowa wygląda jeszcze najlepiej chociaż jest już dwa tygodnie po operacji a strasznie śmierdzi z wętrza rany i ciągle leci ropa, krowa jeszcze żyje chociaż z mlekiem nie wróciła do stanu z dnia operacji,
Drugi przypadek krowa po ciąży bliźniaczej, po porodzie miała osłabiony apetyt, najpierw stwierdził iz krowa jest przykwaszona i podją leczenie, następnie po trzech dniach stwierdził, osłuchał słuchawkami iż krowa ma zgazowana macicę, podjął leczenie , po kolejnych pięciu dniach lekarz stwierdził po osłuchaniu słuchawkami, iż jest to przemieszczenie trawieńca prawostronne i zdecydował się na zabieg. Krowa mimo iż słabiej pobierał to w dniu zabiegu dawała około 25 litrów mleka na dzień. Po operacyjnym otwarciu prawego boku, chyba się ździwił,

gdyż trawieńca nie było w miejscu osłuchiwanym, jak go nie ma to trzeba było go poszukać i tak też zrobił. Grzebał we flakach dobre 40 minut, większość jelit wyciągnął wtedy na zewnątrz, odnalazł trawieniec i zdecydował się na przyszycie go u dołu. Krowa po operacji drastycznie zaczęła spadać z mleka, przez dwa tygodnie przyjezdzałdo nie codziennie, dzisiaj jest już na zdechnięciu.
Trzeci zabieg to przemieszczenie lewostronne, po stwierdzeniu trawieńca w jednym dniu omówiliśmy się na zabieg następnego dnia, przyjechał kazał krowę przerzucić na grzbiet, i miał zamiar zrobić zabieg metodą laparoskopową, używając trokaru i słuchawek, czyli osłuchujac. lecz o dziwo nie wysłuchał trawieńca, przewracaliśmy ta krowę kilka razy na każdy bok, grzbiet, brzuch, wstawała, za każdym razem ja osłuchiwał, lecz trawieniec zaginął nigdzie go nie było, nawet na swoim miejscu, kolejnego dnia to samo, trzeciego dnia stwierdził iż nie jest przesunięty ale bedzie miał tendencje do przesuwania, przewróciwszy krowę na grzbiet naciął jej powłokę brzuszną i przyszył trawieniec do boku brzucha, krowa jest tydzień po operacji jak do tej pory żadnej poprawy.
Czy to były udane diagnozy?Czy operacje spieprzone?
~Vet5401
Użytkownik

Ja robie lewostronne przemieszczenia taka metoda, jak tutajsmiley wpisz to w wyszukiwarce ) EXTRAS-II-maj-2009

Te dwa trokary wbijam tylko blizej siebie i oba na prawo od linii srodkowej ( krowa lezy na plecach, lekko pochylona na lewa strone).
Dzisiaj zrobilem dwie takie krowy. Miesiecznie robie 4-8 przypadkow.

Wiekszosc pacjentek dochodzi do zdrowia, ale nie wszystkie. Wazny jest stan ogolny i stan watroby, ktora moze byc zniszczona, zanim krowe przedstawia do leczenia. Rowniez stan sciany trawienca jest istotny, bo jesli trwalo to dluzej, to sciana jest naciagnieta i slaba - nie wraca motoryka zoladka. Czesto biezaca laktaacja jest stracona.

Przemieszczenia na prawo nie robie, ani moj szef tego nie robi, bo jest troche wiecej ryzyka, a poniewaz pracuje niedaleko Berlina, to takie przypadki wysylamy do kliniki. Zreszta te przemieszczenia prawe sa b.sporadyczne - przez 1,5 roku, mialem 2 przypadki.

Przy lewym przemieszczeniu, czesto trzeba czekac, az w trawiencu zbierze sie wiecej gazu, bo jak jest za malo, to sie nie uda.
Czasem, nawet, jak jest duzo gazu, to po polozeniu krowy ten gaz ucieknie do jelit i tez nic nie wyjdzie.

Pozdrawiam
Marek
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 13 marzec 2010
Marek, Ty jako praktyk w operacjach trawieńca powiedz mi jakie masz zdanie iż zapiaszczenie krów jest przyczyną przemieszczeń trawieńca. Mój lekarz twierdzi , iż w trawieńcu piasek odkłada się latami i później w którtejś laktacji powoduje jego przemieszczenie. Czy to jest możliwe?

Pozdrawiam
Grzesiek
~Vet5401
Użytkownik

Nic o tym nie slyszalem.
Slyszalem o zapiaszczeniach zwacza, a nawet taka krowa mi sie kiedys w Polsce trafila, podczas rumenotomii - tam bylo mnostwo piachu...

W przypadku trawienca: nie czytalem, nie slyszalem, nie widzialem...

Mechanika przemieszczenia trawienca wyglada inaczej: trawieniec nie przemieszcza sie, poniewaz jest obciazony ( np piaskiem), tylko dlatego, ze ma swobode ruchow ( pusta jama brzuszna w wyniku braku apetytu) i pozostaje w niewlasciwej pozycji, dlatego, ze gromadzi sie w nim gaz ( czyli jest lekki ). Gaz w trawiencu powoduje, ze unosi sie on do gory, jak balon w otoczeniu ciezkich( wypelnionych trescia) jelit.
~grezal1
Użytkownik

Mój weteryniarz twierdzi, że piasek zapycha wejście do oddźwiernika i wtedy trawieniec zapełnia się gazem i następuje jego przemieszczenie. czy to jest w ogóle możliwe?
~Vet5401
Użytkownik

Podczas leczenia przemieszczenia trawienca metodami innymi, niz laparoskopowa, trawienca sie nie otwiera, ani nie lapie reka. Dlatego moja praktyka nie moze tego ani potwierdzic, ani temu zaprzeczyc.

Poszukam w literaturze.
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 14 marzec 2010
Bardzo byłbym wdzięczny o jakieś informacje na ten temat. Nie chce tracić czasu, a lekarz widzi tylko jeden problem- piasek w trawieńcu, gdyz wyczuł go u jednej krowy. I tak nakręcił mojego szefa, iż mam nie lada problem z tym.
Dlatego też za wszelką cenę chciałbym dociec czy ma racje w swoich diagnozach, pomijając juz to, iz tak na prawdę nie wyprowadził mi jeszcze zadnego trawieńca mimo 4 zrobionych zabiegów.
~Vet5401
Użytkownik

Dodane dnia 14 marzec 2010
Z ciekawosci przeszukalem dostepna literature i nie znalazlem zadnej informacji, ze zapiaszczenie trawienca moze wywolac jego przemieszczenie.

Samo zapiaszczenie moze juz wywolac ciezkie objawy, a nawet zejscie, chociaz jest trudne do zdiagnozowania.
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 16 marzec 2010
Wielkie dzięki za pomoc,
chociaż wracając do zapiaszczenia zo zdarzało się, iz wydziałem szczególnie u jałówek, umnie w gospodarstwie i nie tylko,jak połykały garście piasku z pozostawionej przez budowlanców gromady w czasie remontów.
Najprawdopodobniej był to brak minerałów, bynajmniej po zjedzeniu tych pewnych ilośćczystego piasku nie zaobserwowałem zadnych szkodliwych wpływów na te zwierzeta

~ruda11
Użytkownik

Dodane dnia 16 marzec 2010
Witam,
z mojego doświadczenia wynika, że, niestety, krów z prawostonnym przemieszczeniem należy się jak najszybciej pozbyć; z około 30 obserwowanych przeze mnie przypadków żadna nie wróciła do mleka, a większość - w różnym czasie - padała, mniej lub bardziej wyniszczona. Natomiast na lewostronne przemieszczenie dość skuteczną metodą jest (wspominane wyżej przez admina) przegonienie krowy, najlepiej - jeśli są warunki - z niewielkiej pochyłości (pofałdowane pastwisko), ale nawet na długiej prostej. Przetaczanie, wg mnie, wymaga sporej wprawy.
Parokrotnie wykonywano na krowach pod moją opieką również zabiegi, opisywane przez vet5401. Mniej więcej połowa dochodziła do siebie.
Z tym piaskiem to twój lekarz może żartował smiley
Widywałam zapiaszczone księgi, piach w żwaczu, ale piach jako przyczyna przemieszczenia? Zgadzam się z vet5401, że piach raczej stabilizowałby trawieniec.
A jeśli chodzi o profilaktykę, to, poza nie dopuszczeniem do nadmiernego pobierania paszy treściwej kilka dni po wycieleniu (lub innej "gazogennej"paszy), to dobrze jest podać do wypicia po porodzie ok 20l letniej wody. Moi dojarze np. wierzyli, że krowa po porodzie powinna napić się własnej siary. Podejrzewam, że ta wiara jest jakimś artefaktem starych, domowych sposobów na obciążenie żołądków. W każdym razie to tez działało.
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 18 marzec 2010
Z piaskiem w trawieńcu to nie żart, mój lekarz jest święcie przekonany iż to jest powód przemieszczeń a najgorsze jest to iż moje szefostwo łatwo łyknęło teorie lekarza jako świętość i tu upatruja całego zła. Do mnie ta teoria wogóle nie trafia natomiast nastręcza mi wiele problemów z jej istnienia
~Vet5401
Użytkownik

Dodane dnia 18 marzec 2010
grezal1 napisał/a:
Z piaskiem w trawieńcu to nie żart, mój lekarz jest święcie przekonany iż to jest powód przemieszczeń a najgorsze jest to iż moje szefostwo łatwo łyknęło teorie lekarza jako świętość i tu upatruja całego zła. Do mnie ta teoria wogóle nie trafia natomiast nastręcza mi wiele problemów z jej istnienia

To niech zastosuja odpowiednie leczenie na zapiaszczenie trawienca: sol glauberska + srodki pobudzajace perystaltyke.
~grezal1
Użytkownik

Dodane dnia 20 marzec 2010
krowy przed stwierdzonym trawieńcem zazwyczaj dostaja: siarczan magnezu, neopropiowet,uniruminal oraz propiosan. Myślę,iż po tych dodatkach krowa potrafi niemal całkowicie sie wypróżnić
Strona 1 z 2 1 2 >
Skocz do Forum: